Uvuci tekst, isprsi pozadinu

Ako ste apsolvirali prošlu lekciju i postavili uspešno prepust na vašem dizajnu, vi ste već jedan korak više obezbedili da vaš dizajn bude urađen baš onako kako ste zamislili. Ipak, taman kada ste pomislili da su konačno tehnički vaši problemi rešeni, i odlučili da uradite štampu probnog primerka, dočekalo vas je neprijatno iznenađenje. Neki delovi teksta koje ste postavili tačno na liniju obreza odsečeni su u probnoj štampi! Hvatate se za glavu i pomislite šta sad nisam dobro uradio-uradila?

Grafika na vašem flajeru je prepuštena za obrez sa svake strane kako i treba. Ali niste vodili računa i tekstove ste pozicionirali tačno na ivicu sečenja noža. Nož je tokom sečenja pobegao milimetar dva i odsekao baš početnih par slova vašeg teksta sa te strane.

Zato sve tekstove morate uvući unutar svoje radne površine, i to bar 3 mm unutar od ivice obreza, odnosno prepusta, kao i sve elemente koje smatrate važnim za vaš dizajn.

Mi vam savetujemo da napravite sebi neke graničnike u tom smislu, koji vam neće smetati tokom rada, a znaćete koliko maksimum možete da koristite svoju radnu površinu:

Uzmimo za primer da radite vizitkarticu standardnog formata 90 x 50 mm. Napravite prvo pravougaonu površinu ovog formata za rad, dakle pravougaonik formata 90×50 mm (B). Zatim napravite pravougaonik 96 x 56 mm i centrirajte ga u odnosu na svoju radnu površinu. Dodajte vođice sa svake strane (gajdove), i vi ste time obeležili vašu radnu površinu sa prepustom pozadine vašeg dizajna za po 3 mm sa svake strane (A). Sada uzmite i napravite još jedan pravougaonik, ovog puta 84 x 44 mm i centrirajte ga u odnosu na radnu površinu. Dodajte sa sve 4 strane vođice, i time ste omeđili prostor za rad, odnosno maksimalan prostor za tekst unutar svoje radne površine, tako da ne bude odsečen u štampi, ostavljajući mu još po celih 3 mm sa svake strane do linije obreza (C). Pravouganike možete obrisati, ili još bolje učinite ih bezbojnim zajedno sa autlajnovima, tek da ostanu prisutni i vidljivi u wireframe modu. Možete ih dalje koristiti kod poravnavanja elemenata na vašem dizajnu, u odnosu na njih.

Ovde smo vam napravili jedan primer toga:

Pravljenje prepusta za obrez i margina u grafickom dizajnu

A – obeležava površinu prepusta vašeg dizajna
B – obeležava radnu površinu vašeg dizajna i liniju sečenja
C – obeležava bezbednu radnu površinu za vaš tekst i grafičke elemente

Leave a Comment