Preporuka za pripremu bilboarda

Preporuka za pripremu bilborda

0 Comments

Na bazi objedinjenih razmenjenih iskustava i saveta dizajnera kao i vlasnika štamparija, odlučio sam se da sastavim ovo univerzalno uputstvo za pripremu bilborda. Dakle preporučeno za početnike je da radite uvek pripremu za bilborde u odnosu 1:10.

Ovo treba da znači, da ako vam je bilbord 3×4 metra, radite fajl u veličini 30×40 cm, na 300 dpi, CMYK. (Ako radite u Photoshopu, za slanje fajla slepite sve lejere, i fajl šaljite u Tiff formatu, uz uključenu LZW kompresiju. Ako ste radili sa vektorima u Ilustratoru ili Corelu, onda izvezite fajl u PDF, sa tekstovima pretvorenim u krivama, i embedovanim fotografijama. )

Na vašoj radnoj površini treba da sa svake strane postavite margine po 1 cm za obrez, o čemu je bilo priče ranije. Margine se stavljaju ka unutra, ne ka spolja. Svi tekstovi i elementi grafike koji su bitni treba da budu odmaknuti od ivica po 2 cm sa svake strane. Sve fotografije i materijali koje koristite treba da budu u minimum 150 dpi rezoluciji da bi ispale dobro.

Nemojte ubacivati sličice sa Googla jer su one najčešće 72 dpi rezolucije i malih dimenzija, što kada se poveća na odnos od prema 10, odnosno prave dimenzije, ispašće mutno. Veoma je važno da vodite računa o tome da se bilbord gleda izdaleka i pokreta, sa najmanje udaljenosti od 2 metra. To je posebno važno za podatke koji moraju da budu dobro vidljivi i uočljivi kao što su cifre i tekstovi.

Instrukcije za pravljenje pripreme za bilbord sa sajta bilboard.rs
Instrukcije za pravljenje pripreme za bilbord sa sajta bilboard.rs